13.10 Tiedeleiri day 3 ja YK

Heräsimme aamulla ja pakkasimme vielä viimeiset tavarat, koska tänään lähdettäisiin takaisin Suomeen.

Cernissä ensimmäisenä tänään oli ohjelmassa tietojen käsittely cernissä. Siitä meille kertoi Seppo Heikkilä.
Hiukkastörmäyksissä saadaan dataa n. 1 petatavun verran sekunnissa (petatavu=niin älyttömän paljon, ettei sitä pysty edes käsittämään) Hiukkastörmäyksistä saatu data käy ensin läpi suodatuksen. Läpi pääsee joka 10 000 tapahtuma (eli älyttömän hirveästi karsiutuu pois). Tämän jälkeen tulee toinen seulonta siitä läpi pääsee n. joka 100 tapahtuma eli 1% verran tapahtumista. Tämän kaiken jälkeen cernillä on kuitenkin vielä 10 000 serveriä tapahtumien säilömiseen. Tämän avulla ehkä voi käsittää miten paljon on 1 petatavu (1000 biljoonaa tavua).
Joku vanhempi, kuin minä voinee tunnistaa hyllystä tavaroita.




Seuraavaksi oli VIHDOIN antimaterian vuoro. Tätä hetkeä olin odottanut viime keväästä asti. Michael Doser tuli kertomaan meille antimateriasta. Hän kertoi loistavasti. Luennosta kertyi n. 10 000 kysymystä. Onneksi, jotain uskalsi jopa kysyä.

Oli hienoa kuulla, että antimateriaa voidaan hyödyntää lääketieteessä. Esimerkiksi PET-kuvaus ja tulevaisuudessa antimaterian avulla voidaan hoitaa joitakin harvinaisia syöpiä mihin tavalliset hoidot eivät tepsi. 
Pääsimme käymään antimateria tehtaassa




Antimateria on siis vastakohta materialle. Antimateria hiukkasten varaukset ovat vastakkaiset vastaaviin materia hiukkasiin nähden. Jos materia ja antimateria kohtaavat, syntyy valtava määrä energiaa ja kaikki muu tuhoutuu. Einsteinin teorian mukaan alkuräjähdyksessä olisi pitänyt syntyä yhtä paljon materiaa ja antimateriaa. Tämä siis tarkoittaa sitä että meidän ei kuuluisi olla täällä. Kaiken olisi pitänyt  tuhoutua. Suurin kysymys antimateriatutkimuksessa kuuluukin, että mihin kaikki antimateria on kadonnut? (sitä ei siis ole missään ja sitä voidaan luoda vain pieniä määriä hiukkaskiihdyttimessä) Toinen teoria löytyy myös minkä mukaan suhde ei ole ollut 50%-50% vaan 50.00000000000001%-49.9999999999999999% ja kaikki muu paitsi tuo 0.0000000000000001% on tuhoutunut. Me olemme siis tuo 0.0000000000000001% materiaa, joka on vielä olemassa. 
Älyttömän mielenkiintoisen aamupäivän jälkeen oli aika ruokailun. 
Ruokailun jälkeen oli vuorossa palaute keskustelu jossa kerättiin kommentteja asioista, jotka yllättivät, olivat mieleenpainuvia ym. Ensimmäinen luento taisi jäädä kaikille eniten mieleen. Monet  ihmettelivat rakennuksien kehnoa kuntoa ja cernissä työskentelevien ihmisten erilaisia koulutuksia ja toimia. Esitimme fysiikan ja tietojen käsittelyn tohtori Kati Lassila-Perinille loppuun vielä kiperiä kysymyksiä, jonka jälkeen suuntasimme kohti Geneven keskustaa ja YK:ta

Kipaisimme Patrikin ja Miron kanssa Geneven keskustassa pikaisesti pienessä suklaakaupassa ostamassa tuliaiset, kun muut jäivät odottelemaan tramia. 
Muutamien mutkien kautta pääsimme lopulta YK:lle siinä otettiin yhteiskuvat ja lähdettiin sisälle. Meille oli varattu opastettu kierros. Opes kertoi paljon mielenkiintoisia asioita mm. että YK:n kokouksia voi tulla seuraamaan koska tahansa.


YK oli täynnä kauniita kuvia ja joka paikassa oli rauhaan ja rakkauteen viittaavaa symboliikkaa. Minusta se oli kaunista.
 

YK:sta riensimme hotellille ja hotellilta lentokentälle, melkein myöhästyimme koneesta.

Sitten ei kun vain nokka kohti kylmää Suomea!

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cern-seminaari Jyväskylässä 25.8

10.10 Magic of the Alps

11.10 Tiedeleiri day 1