11.10 Tiedeleiri day 1

Vihdoin pääsimme "tosi toimiin". Tavallisten aamutoimien jälkeen lähdimme tramilla väsyneinä kohti cernin tiedekeskusta. Ystävällisen oloinen Tuija Karppinen oli meitä vastassa pääportilla. Siirryimme tilaan, jossa ensimmäinen luento pidettäisiin. Siellä Tuija Karppinen kertoi meille säännöistä ja antoi aikataulun seuraavalle 3 päivälle. Hän toimisi meidän koordinaattorinamme ja saattaisi meidät luennolta toiselle. Olisimme varmaan koko leirin ajan  olleet ihan pulassa ilman häntä.

Vihdoin ensimmäinen luento saattoi alkaa. Tämän luennonhan meille piti Markus Nordberg. Hän on teoreettinen fyysikko ja liiketalouden tohtori. Hän tiivisti meille 75 minuuttiin ja yhteen tussitaululliseen koko maailmankaikkeuden olemassa olon alkuräjähdyksestä tähän päivään. Hän kertoi asioista hyvin selkeästi ja hauskasti. Väitän, että jopa sellainen ihminen, joka ei fysiikasta pidä tai ymmärrä olisi viihtynyt tuolla luennolla.


Seuraavaksi siirryimme kuulemaan cernin historiasta ja ensimmäisestä hiukkaskiihdyttimestä. Esitys oli upea valoshow. Mielestäni luento oli mielenkiintoinen, koska monet asiat mitä on ensin käytetty cernissä esimerkiksi tietojenkäsittelyyn ovat myöhemmin tuleet käyttöön ihan tavalliselle ihmiselle ihan tavalliseen arkeen. Esimerkiksi www.(world wide web) kehitettiin cernissä tutkimustietokantojen lukemisen helpottamiseksi. Nykyään käytämme www:tä enemmän ja enemmän oikeastaan melkeenpä kaikkeen. Luennosta saattoi suoraan jopa nähdä ihmiskunnan kehityksen.

Seuraavaksi olikin jo vuorossa lounas. Ruoka vaikutti päällisin puolin hyvin kummalliselta. Todennäköisesti minä olin vain turhan kranttu, sillä "ruoka hifistelijät" (Patrik ja Elias) söivät häränkieltä tai jotakin muuta kummallista ja jopa pitivät siitä.

Ruokailun jälkeen pääsimme kuulemaan teoreetikon näkökulman hiukkasfysiikasta. Teoreetikko Aleksi Kurkela oli oikein lupsakka kaveri ja kävi asiat selkeästi läpi. Hän puhui niin hyvin ja tyhjentävästi ettei kukaan osannut edes kysyä mitään.

Teoreetikon luennon jälkeen siirryimme microcosmiin, joka on avoin näyttely. Siellä oli esillä vanhoja hiukkaskiihdyttimien osia ja siellä saattoi kuunnella yleistietoa hiukkasfysiikasta. Näyttely on avoin kaikille, jos siis olet matkalla Geneveen kannattaa käydä cernin kautta.
 
 Ruotsalaista arkkitehtuuria edustavassa kuparin värisessä kuvussa näyttely majailee. Tämä harmaa väkkärä edustaa ihmiskunnan matemaattisten teorioiden historiaa ja ajattelun kehtystä. Maan tasosta alkavassa kohdassa, jota mekin kuvassa tuijotamme on phytagoran lause. Siitä sitten edetään Einsteinin suhteellisuusteorian kautta viimeisimpiin fysikaalisiin todistuksiin.


Löysin maasta kukan joka muistutti sprayattua pienen pientä päivänkakkaraa. Ranskalainen linkkakuski kutsui sitä bellikseksi. Peter kertoi myöhemmin sen olevan tuhatkaunokki. Minusta se oli oikein sievä.



Aika kului vikkelästi ja vihdoiin olikin jo aika lähteä kohti CMS-koeasemaa. CMS on siis yksi  LHC:n 6 hiukkasilmaisimesta. Ne tutkivat hiukkasten törmäyksiä.  Se sijaitsee Ranskassa. Vaikka siirryimme Sveitsistä Ranskan puolelle, ei kukaan kysellyt passien perään.
Koeasemalla oli kaksi kokeellista fyysikkoa Matti Kortelainen ja Vyacheslav Klyukhin valmiina pitämään loistavia esityksiä.
Emme päässeet käymään varsinaisen ilmaisimen luona, koska kokeet olivat kesken ja silloin kun kokeita tehdään on ilmaisimissa hengenvaarallinen sähkömagneettinen säteily. Näimme kyllä aidon näköisiä ja kokoisia kuvia ilmaisimesta ja kiihdyttimestä.

Matti Kortelainen kertoi: silloin, kun ensimmäinen kahden valtion rajan ylittävä kiihdytin rakennettiin pohdittiin tosissaan hiukkasten tullimaksuja. Lopulta päätettiin, ettei tulleja tarvitse maksaa.Tullien maksuttaminen kävisi  nimittäin tavattoman työlääksi, kun niitä hiukkasia "muutama" menee tuossa sekunninkin aikana maiden rajojen ylitse.


 Matti Kortelainen puhui hyvin selkeästi ja asia keskeisesti. Kuulimme hänet koeaseman kovasta metelistä huolimatta.














Valitettavasti aika tuli täyteen ja lähdimme takaisin Sveitsin puolelle cerniä. Tiedeleirin ensimmäinen päivä alkoi olla paketissa, jonka jälkeen suuntaisimme tramilla hotellin kautta Geneven keskustaan.


Genevessä kiersimme kauppoja, ihailimme Rhone-joen rantaa ja joutsenia. Kaupungissa oli kauniit valot jotka pääsivät enemmän oikeuksiinsa, mitä pimeämpää tuli.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Cern-seminaari Jyväskylässä 25.8

10.10 Magic of the Alps